CONCRET,cum reduci cu pana la 40% pretul bucatariei

     Iti doresti asa mult o bucatarie noua si ofertele primite iti depasesc semnificativ bugetul?

     Iti voi arata mai jos 10 pasi, de facut ,care-ti permit sa intelegi cum poti sa-ti comanzi bucataria dorita, incadrandu-te in bugetul de care dispui, fara a renunta la functionalitate si design.

 

1.Schiteaza-ti bucataria dorita,cu corpurile pe care le doresti si vrei sa fie incluse in aceasta.

Stiu ca va intrebati: de ce eu sa fac asta? De ce-l platesc pe proiectant?

Raspunsul e foarte simplu: tu planifici din ce va fi constituita bucataria si asa vei decide cat de complexa va fi dotarea ei. Alege minimul necesar pentru dotarea bucatariei tale daca vrei sa iti optimizezi costurile.Schita pe care o faci nu trebuie sa fie un desen tehnic sau o opera de arta. Deseneaza efectiv o insiruire de dreptunghiuri pe care le numerotezi si pe care le descrii ,simplu, intr-o legenda.

        Eu va recomand sa va constituiti bucataria plecand de la  5 functionalitati de baza:

 • Depozitare farfurii,castoane, oale si cratite– rafturi simple
 • Depozitare sticle – joly din inox
 • Uscare farfurii – sistem de uscare cu tava
 • Rafturi fixe din PAL pentru corpurile de colt, decupate la 90 grade.
 • Minim 3 sertare cu o lungime de minim 500 mm.

        Dupa aceasta etapa,ai stabilit care sunt functionalitatile de care ai neaparata nevoie si stii exact cat de complexa va fi bucataria ta. E momentul sa trecem la optimizarea pretului pentru fiecare corp care constituie bucataria visata de tine.

2.Costul materialelor pentru carcasa

Carcasa se fabrica de obicei din 2 tipuri de materiale:

 • Panouri de PAL cu grosime de 16 sau 18 mm
 • Spatarele din HDF cu grosime de 3 mm

Cel mai folosit PAL este cel de culoare alba,acesta are si cel mai mic pret din piata.

     Deoarece  carcasa este mai putin vizibila la o bucatarie montata va recomand sa comandati o carcasa alba. Sunt mai multe niveluri de calitate si la melamina alba,ca si criteriu de baza iti recomand sa alegi o melamina care nu este  semitransparenta.

      Alege melamina avand in fata un mostrar de la producatorul de PAL.Spatarele cele mai ieftine au culoare alba si sunt finisate pe o singura fata,exact cat ai si tu nevoie. Daca nu te deranjeaza culoarea spatarelor,se pot comanda si in varianta bruta,fara finisaj.

      Impactul pe care-l are in pretul final o melamina alba versus  o melamina colorata este intre 2-8% din pretul final al unei bucatarii. Calculul difera in functie de ce melamina colorata ai ales.

 

3.Costul materialelor pentru fronturi

      Fronturile din PAL sunt cele mai ieftine care pot fi alese, in NU LE RECOMAND. Un PAL cu cant din ABS de 2 mm va avea un aspect neuniform si cu o linie de lipire dintre folia de PAL si marginea cantului,aspect perceput de multi oameni ca si un material ieftin cu defect de productie.

Fronturile din MDF cu folie PVC sunt cele mai rezistente in timp,au cel mai uniform aspect si permit imitatii ale lemnului masiv constituit intr-o rama cu tablie.

      Foliile si profilele pe care sunt aplicate difara cu pana la 20% la pret,motiv pentru care impactul pe pretul final poate sa fie pana la 8%.

      Cereti proiectantului sa va comunice diferentele de pret in functie de tipul de profil ales cat si de tipul foliei.

       In plus mai puteti optimiza pretul daca alegeti o frezare pentru maner,care sa fie mai ieftina decat un maner separat aplicat pe usa. Aceasta varianta pe langa aspectul estetic are si rol practic,doua usi care se intalnesc la 90 grade nu pot avea manere aplicate daca usile sunt independente, deoarece manerul uneia va atinge cealalta usa.

 1. Glisierele – tipul functional

     Puteti alege glisiere cu role sau cu bile,eu nu le recomand. Va recomand glisiere solide - tandem,pentru ca veti folosi zilnic de cateva zeci de ori sertarele din bucatarie si in plus fata de rezistenta lor veti fi nevoiti sa “ascultati” zgomotul facut de ele la fiecare folosire.

     Diferenta de pret  dintre o glisiera cu deschidere totala si una cu deschidere partiala este de 40%,iar zona care ramane in interiorul corpului pentru o glisiera cu deschidere partiala este de 23%,o suprafata nesemnificativa pentru tine,orcum in timpul utilizarii normale nu vei deschide total sertarul decat in cel mult 15% din cazuri.

      Impactul pretului la 4 sertare/bucatarie este de 2,5% din costul total al bucatariei.

5.Feroneria de la usi

     Corpurile inferioare au usi clasice,cu balamale aruncatoare cu amortizor inclus. Asta ar fi varianta minima necesara.

     Sistemele de deschidere push to open se diferentiaza semnificativ in functie de marca si cursa de deschidere.

     Pentru a optimiza costurile va recomand usi cu deschidere normala,in cazul deschiderilor pe sistemul push to open e nevoie de un sistem calitativ care va avea un pret semnificativ mai ridicat.

     Corpurile superioare pot avea usi clasice,insa tot mai multi oameni prefera usile cu ridicare cu sisteme speciale de inchidere. Aceste sisteme pot fi inlocuite cu 2 pistoane cu gaz de 60 N,versiune cu un pret semnificativ mai mic.

6.Cosurile si accesoriile din metal

     Cosul de gunoi se poate instala oricand,nu e neaparat nevoie sa-l instalezi de la inceput,mai ales daca nu vei gati foarte mult.

    Poti alege un cos normal,plasat in corpul de sub chiuveta,pe care-l accesezi un pic mai greu,dar nu neaparat mai mult de 10 ori/zi,deci nu e foarte mare efortul.

    Alte accesorii din metal la care poti renunta sunt :

 • rafturile mobile din corpurile de colt
 • casetele metalice de sertar
 • rafturile Joly cu deschidere totala

7.Manerele

Ai la dispozitie 3 tipuri de deschideri pentru usile si sertarele unei bucatarii:

a)Manerele in relief

b)Manerele incastrate in suprafata fronturilor sau frezate in canturile acestora

c)Push to open – sisistemul de deschidere prin apasare

     Toate aceste categorii au versiuni de top cat si versiuni ieftine. Orice sistem/tip de deschidere ai alege,iti recomand sa alegi o versiune garantata in timp.

     Manerele in  relief au la baza versiuni metalice,cu un  sistem de prindere din interior cu surub metric,cel mai rezistent sistem de prindere. Versiunile ieftine de manere sunt fabricate din plastic cu finisaje care imita metalul,prinderea fiind de obicei facuta cu suruburi pentru lemn,mai putin rezistente in timp.           

    Manerele in relief din lemn,pentru a reista in timp trebuie sa fie echipate cu bucsa metalica si prinderea sa se faca cu suruburi metrice,nu cu suruburi de lemn. Recomandam acelasi sistem de prindere si pentru manerele fabricate din plastic.

      Manerele incastrate iti pot reduce pretul daca sunt direct frezate in materialul din care se constituie frontul,frezarea fiind semistrapunsa sau strapunsa. In plus aceste manere au inca doua avantaje pentru care eu le recomand mai ales in cazul bucatariilor cu zone de colt,unde usile ating accesoriile iesite in relief de pe usile din vecinatate montate la 90 grade.

      Un alt avantaj este faptul ca la deschiderea a doua usi vecine unghiul de deschidere este maximizat,nemaifiind pierduta zona de contact a manerelor si corpurile pot fi aliniate mai in exterior fata de blatul de lucru.

      Sistemul de deschidere prin apasare – Push to open – are avantajul ca iti lasa fronturile fara pata de feronerie. Insa un sistem noncalitativ are dezavantajul ca in timp nu mai functioneaza corespunzator,din acest motiv nu il recomand. Pretul unui sistem de deschidere prin apasare calitativ depaseste pretul unui maner,recomand sa alegeti versiunea de manere frezate in cantul fronturilor daca va deranjeaza manerele iesite in relief.

      Un alt detaliu de care trebuie sa tineti cont la alegerea unui sistem push to open este faptul ca la declansarea mecanismului este nevoie de minim 3 mm si din acest motiv usile trebuie aliniate corect,altfel mecanismul nu va functiona corect.

8.Blatul de lucru

    Blaturile de lucru se vand de obicei la 4,1 m lungime,din acest motiv daca bucataria ta are nevoie doar de 2,5 m lungime iti recomand sa cumperi un blat de lucru de la un magazin de bricolaj care-l vinde la metru liniar ,nu la placa intreaga.

    O alta metoda de optimizare ar fi sa alegeti blaturile Kaindl,pe care le-am testat personal,in diverse finisaje,care au un pret competitiv la grosimea standard recomandata de 38 mm.

    Petru cei care doresc neaparat un blat de bucatarie din lemn masiv,le recomand sa-l finiseze cu ulei food-contact,ulei pe care-l pot reimprospata anual.

9.Inaltimea/profunzimea corpurilor

      Am vazut multe bucatarii cu corpurile superioare foarte inalte cu toate ca cei care le folosesc au inaltimi medii,deci nu pot accesa fara scara partea superioara a bucatariei.In plus le monteaza foarte sus pe perete,de multe ori din motivul ca acolo se termina „braul” de faianta.

      Va scriu cateva dimensiuni de baza pentru o bucatarie bine proportionata:

Corpuri inferioare de 820 mm din care 100 mm sa fie picioarele sau plinta.

Blatul de 38 mm se suprapune,deci avem o inaltime totala pentru corpurile inferioare de 860 mm – perfecta pentru a putea lucra in picioare o persoana de inaltime medie. Distanta dintre corpurile inferioare si cele superioare sa fie de 550 mm,maxim 600 mm.

 

      Corpurile superioare pot sa fie de 600 mm inaltime,pentru a optimiza costurile si pentru ca oricum pe aceasta inaltime se va plasa un singur raft pe care-l poate accesa normal o persoana de inaltime medie.

      Daca aceasta inaltime nu-ti da senzatia de „impozant”,iar tu cauti sa arati altora ce bucatarie mega-inalta ti-ai luat,monteaza-ti o cornisa ornamentala superioara. Un alt truc este sa faci corpurile superioare in trepte de profunzime,dar aici ai nevoie de un specialist in design,proportiile trebuie bine echilibrate si e nevoie sa mentii si regula de ergonomie a spatiului de lucru.

10.Corpurile de colt,carcasa de sertar si numarul de sertare

     Pot fi corpuri de colt cu usa in diagonala sau cu usa franta din 2 bucati. Designul cel mai placut o dau usile frante din 2 bucati,insa pretul lor este net superior atat pentru ca suprafata usilor este semnificativ mai mare cat si pentru ca e nevoie de balamale speciale pentru aceste usi.

Ce mai ieftina solutie ar fi o zona de colt tip raft,decupata la 90 grd,cu sau fara balustrada.

     Carcasele de sertar consuma material mai mult daca alegem o  caseta cu inaltimea apropiata de cea  a fetei de sertar. Producatorii de casete de sertar metalice au optimizat aceste costuri introducand o bara suport pentru sertarele inalte,bara cu rol de opritor pentru recipientii inalti pe care-i stocam in sertar.

Va propun sa optimizati casetele de sertar mergand pe o inaltime maxima de 150 mm,oricum e mai putin probabil sa aveti doar un singur recipient in sertar,acesta se va rasturna si daca caseta e inalta si daca e mai mica.

     Fiecare sertar in plus incarca costurile cu aproximativ 120 lei. Va recomand optati pentru minim 3 sertare in bucatarie,un singur corp de sertare nu este suficient,dimensionarea lor pe inaltimea corpului sa fie  - unul mic superior si 2 egale ca si inaltime in partea inferioara.

CONCLUZII:

Costul materialeleor dintr-o bucatarie reprezinta intre 40-60% din pretul de vanzare. In plus manopera care reprezinta alti 28-35% poate fi sensibil optimizata de operatiile eliminate.

     In cunostinta de cauza puteti cere producatorului sa va detailieze fiecare tip de costuri,impreuna cu acesta puteti identifica versiunea care va permite sa maximizati bugetul de care dispuneti,tinand cont de recomandarile mele de mai sus.

     O bucatarie de 5000 lei si una de 10000 lei pot fi apropiate ca si design,diferenta o vor face detaliile date de feorneria folosita,functionalitate si spatiu disponibil.

     Un prieten avea o vorba legata de masini care se potriveste de minune si la alegerea unei bucatarii :

                 Alege un motor bun si dotari de baza care-ti sporesc securitatea. Optionalele se pot adauga in timp,alege sa ai o baza buna pe care sa le adaugi.”

 

 

 

 

Comentarii (0)

Nici un comentariu inca
Produs adăugat la lista de dorințe